Сторінки

четвер, 18 травня 2023 р.

Вишиванка – духовна броня українців


«Українська вишиванка,


                                                   Серцю вона мила,

В кожнім хрестику твоєму

І правда і сила».

Борис Герус



      Вишиванка – прадавній код незламності, мудрості, величі та історичної пам’яті українського народу. Саме тому, в умовах сьогодення, неможливо оминути увагою древній та священний символ, який свідчить про нескореність та волелюбство нації.

    Вишиванка стала своєрідним посередником між поколіннями. Молоде покоління навчається вишивати від старших, переймаючи цінні техніки та знання, а старше покоління радісно сприймають інтерес до національної спадщини. Цей обмін досвідом і знаннями є важливим для збереження культурної спадщини України. Так українська вишивка має глибокі історичні корені та багате символічне значення. Вона відображає духовність, творчість і талант українського народу. Кожен орнамент і візерунок на вишиванці має своє призначення, вони передають певні послання, символізують природу, віру,  добробут та єдність. 

    Українська вишиванка стала не тільки модним елементом одягу, але й символом патріотизму та гордості за свою країну.

    Вишиванка є символом, краси, здоров’я і  щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам’ять роду, вірність і любов. Сьогодні День вишиванки не національне свято, а всесвітнє. Відзначається в третій четвер травня. В цьому році  це свято припадає на 18 травня. У цей день прийнято одягати вишиванку і в такому вигляді відправитися у звичних справах.

   Перегінська центральна міська бібліотека також взяла участь у відзначенні Дня вишиванки. Всі працівники, святково одягнені у вишиті сорочки, провели флеш-моб  «Я люблю вишиванку"


      Бібліотекарі пропонують своїм користувачам дізнатись більше про історію української вишивки, її багатогранність та культурну значущість для сучасності з книг представлених на виставці-панорамі «Я люблю вишиванку». 

Запрошуємо всіх поринути у світ української вишивки.

Немає коментарів:

Дописати коментар